• Home
  • /
  • Chronische Pijn

Chronische Pijn

Vraag jij je ook wel eens af:

  • hoe chronische pijn?
  • hoe om te gaan met chronische pijn?
  • hoe kun je chronische pijn verminderen?
  • zit pijn tussen de oren?
  • is chronische pijn te genezen?
  • wat is de oorzaak van chronische pijn?
  • wat te doen bij chronische pijn?

Van de 7 bovenstaande vragen is natuurlijk
de vraag het allerbelangrijkste:


Hoe kun je Chronische Pijn V erminderen?


Als we die vraag kunnen beantwoorden zijn we al een heel stuk opgeschoten. Nog beter zou het zijn wanneer je de chronische pijn niet alleen zou kunnen verminderen maar ook zelfs zou kunnen laten verwijderen.  Maar dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar? We horen het je al zeggen: "Was dat maar zo makkelijk.

Het woord  'pijnverwijdering' roept bij veel mensen die al jarenlang pijn hebben vaak heftige reacties op. Zij hebben alles al geprobeerd: pijnstillers, ontstekingsremmers, pijnverdoving, zenuwblokkades etc. en hebben de hoop opgegeven ooit nog van hun pijn af te komen. Vaak is dat ook bevestigd vanuit hun zorgverlener: 'Je moet er mee leren leven' en 'Deze pijn is niet te genezen'. Dus hoe is het mogelijk dat hier over pijnverwijdering wordt gesproken voor bij voorbeeld artrose of fibromyalgie? We leggen het hier uit:

Wat is Pijn?

Pijn is een boodschap voor jou om je aandacht te trekken. Het doel daarvan is je te beschermen tegen lichamelijke schade of gevaar, bijvoorbeeld zodat je niet doorloopt met een gebroken been. Het zorgt ervoor dat je actie onderneemt. Vroeger dacht men dat pijn alléén betrekking had op lichamelijk schade. Inmiddels heeft Neurowetenschap ons nu geleerd dat dit niet het geval is. Inmiddels weten we dat het hebben van pijn niet altijd betekent dat er iets structureel mis is met het lichaam.

chronische pijn

Wat is Chronische Pijn ?

Wat is Chronische Pijn ?

Alle pijn wordt gegenereerd in het (onbewuste) brein. Het is een geavanceerd systeem gebaseerd op vele biologische, psychologische en sociale factoren. Pijnsignalen dienen als bescherming. Bij chronische pijn houdt het (onbewust) brein onterecht vast aan de waarneming dat het lichaam nog steeds moet worden gealarmeerd of beschermd. Het interpreteert de signalen die binnenkomen verkeerd en het heeft een overbeschermend programma gecreëerd in de vorm van chronische pijn.

Hoe ontstaat Chronische Pijn?

Chronische pijn ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van lichamelijk trauma of (chronische) stress. Het brein geeft een pijnsignaal af om actie te ondernemen, maar schakelt het pijnsignaal niet meer uit. Dit is te vergelijken met een brandalarm dat nog steeds aan staat terwijl de brand al geblust is. Het pijnsignaal is dan een ‘aangeleerde’ pijn geworden. Alsof de pijn zelfstandig een pad (of zenuwbaan) heeft gevonden om je te alarmeren.  En deze pijn wordt steeds sterker naarmate je pijnervaringen, gedachten en gevoelens hierover frequenter, negatiever en intensiever worden. Een vicieuze cirkel.

Betekent Chronische Pijn dat er Letsel is?

Het kan zijn dat er blijvende letselschade is maar dat betekent niet dat mannen aanhoudende pijn moet hebben.

Er is via MRI en röntgenfoto-onderzoek al lang bewezen dat mannen aantoonbare weefselschade kan hebben een zónder aanhoudende pijn. Weefsel kan veranderen en een klein of blijvende beschadiging achterlaten, maar dat betekent niet dat je aanhoudende pijn moet hebben. En omgekeerd kan chronische pijn aanwezig zijn bij mensen zonder weefselschade.

chronische pijn hoofdmanager.nl

Zit de pijn tussen de oren?

Nee. Absoluut niet. Alle pijn is echt. Dat weten we via MRI-brein-scans. Die tonen aan dat fysieke pijn en emotionele pijn beiden worden verwerkt in hetzelfde deel van het brein. Pijnuitstralingen die verdwenen hadden moeten zijn, worden nu zo gevoelig dat zij al 'getriggerd' worden met een heel kleine lichamelijke stimulus of zelfs niet-fysieke factoren, zoals emoties, een overtuiging of stressvolle situaties in ons leven.


>