• Home
  • /
  • 3. MatriXmethode

By Anne-Marieke Dusseljee

faalangst, leerproblemen, matrixmethode, vol hoofd

MatriXmethode

Voor alle Leeftijden *

MatriXcoaching

De MatriXmethode is een effectieve gesprekstechniek die bedacht en ontwikkeld is door Ingrid Stoop. Door het stellen van specifieke vragen gericht op de eigen beleving, ontdekt iemand zelf een oplossing voor het probleem en kan deze direct worden toegepast. De regie ligt dus volledig bij de klant zelf; je bent dus de baas over je eigen brein. Het fijne aan de MatriXmethode is dat je niets hoeft te vertellen over inhoud of oorzaak van het probleem. De kracht van deze methode zit hem namelijk in de verbeelding. Het gaat om het onderzoeken en vervangen van een strategie die niet (meer) werkt. Het probleem wordt bij de kern aangepakt, waardoor het effect blijvend is. 

2 Soorten Problemen

Grof gezegd kun je mentale problemen in 2 groepen indelen:

  1. IQ-gerelateerde problemen. De "I" staat voor Intelligentie. Deze hebben alles te maken met het verwerken van informatie (leren).
    Voorbeelden: “volle hoofden”, “concentratieproblemen” en “moeite met het automatiseren van informatie”. 
  2. EQ-gerelateerde problemen. Hier staat de "E" voor Emotioneel. Deze problemen hebben dus alles te maken met gevoelens.
    Voorbeelden: “negatieve emoties”, “onverwerkte trauma’s”, “angsten” en “onverklaarbare pijnklachten”

Volle Hoofden (IQ-gerelateerd)

Iedereen heeft een eigen manier om informatie in het hoofd op te slaan. Vaak gaat dit goed, maar soms lukt dit minder goed. Informatie wordt in zo’n geval niet op een handige manier opgeslagen, waardoor je het niet makkelijk en snel kunt terugvinden. Hier kan je last van hebben. Men kan dan omschrijvingen geven als “ik voel me moe in mijn hoofd”, “er kan echt niks meer bij” of “ik vergeet van alles”. Dit kan een gevoel van onrust geven of concentratieproblemen veroorzaken. Met de MatriXmethode wordt door het zogeheten “hoofd opruimen” de informatie geordend en op een zelfgekozen plek opnieuw opgeslagen. We bewaren wat goed werkt, wat niet meer nodig is gaat weg en we passen de strategieën aan die niet (meer) werken. Hierdoor kan de informatie weer makkelijk worden teruggevonden, gaat het leren beter en zit je weer lekkerder in je vel. 

matrixmethode hoofdmanager.nl

Leren HOE te Leren (IQ-gerelateerd)

Kinderen moeten veel leren op school. Er wordt hun verteld WAT en WANEER ze iets moeten leren, maar HOE ze dat moeten doen, wordt hun niet verteld. Met de MatriXmethode wordt er een handige ordening in het hoofd gemaakt, waardoor basisinformatie, zoals het alfabet, getallen, dagen van de week, tafels etc., opnieuw wordt opgeslagen. Het kind leert handige strategieën om nieuwe informatie op een zelf gekozen plek op te slaan. De coaching is erop gericht dat het kind de MatriXmethode in het vervolg ook zelf kan toepassen. 

Emotionele Problemen (EQ-gerelateerd) 

Aan veel van onze ervaringen die we in de loop van ons leven opdoen is aan een emotie verbonden. Vaak is deze emotie positief en dat is alleen maar mooi. Soms zijn de emoties echter niet zo fijn. Van deze negatieve emoties kunnen we last krijgen, zeker al je ze met regelmaat hebt. Met de MatriXmethode wordt de beleving van een negatieve emotie omgezet in een neutrale/positieve emotie. Je bepaalt zelf hoe je het hebben wilt en je krijgt handvatten mee, zodat je deze werkwijze in de toekomst zelf kunt toepassen. 

eBook:
"Opgeruimd staat Netjes"

matrixmethode hoofdmanager.nl

Om je wat meer informatie te geven over deze techniek en om je een indruk te geven wat de MatriXmethode voor jou kan betekenen hebben we een eBook geschreven. Je kunt je hieronder zonder enige verplichtingen aanmelden voor een Gratis Download

* voor iedereen met een concrete hulpvraag die in staat is eigen beleving te verwoorden en gestelde vragen te begrijpen.


>