Ik Leer Leren

EFT - Emotional Freedom Techniques

EFT is een therapeutische interventietechniek gericht op desensitisatie; het minder gevoelig worden voor bepaalde prikkels die angst, stress of onrust oproepen.

EFT is een van de methoden van de energiepsychologie, een aanpak waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van drukpunten en ontspanning terwijl je je focust op een bepaalde probleem situatie. Hiermee herprogrammeer je je hersenen en kalmeer je je autonome zenuwstelsel. Negatieve emoties en stress reduceren/verdwijnen hierdoor.

KORTE GESCHIEDENIS

Gary Graig hoofdmanager.nl

Gary Craig

De methode werd ontwikkeld door Gary Craig. NLP master en makelaar met een achtergrond als civiel ingenieur. EFT is afgeleid van TFT (Thought Field Therapy). Craig heeft deze TFT vereenvoudigd en zo ontstond EFT.

Er is in de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan naar EFT door Dr. Peta Stapleton. Zij is een klassiek geschoold klinisch psycholoog. Aanvankelijk was zij erg sceptisch over EFT. Nadat ze de resultaten zag die met EFT behaald werden, was ze geïntrigeerd en inmiddels doet ze veel onderzoek naar EFT. Op haar website vind je meer over EFT en de onderzoeken die zij heeft gedaan.

Ben je nieuwsgierig naar meer EFT onderzoek, kijk dan hier.


Wat doe je met EFT?

Met EFT wordt de fysieke stressreactie van het lichaam op een gebeurtenis of ervaring losgekoppeld. Als je met je gedachten naar de oude ervaring gaat, terwijl je je werkgeheugen actief aan het werk houdt met totaal iets anders, slaan de hersenen de oude ervaring anders op. Dit heeft alles te maken met de neuroplasticiteit van brein; op het moment dat je een herinnering ophaalt, kun je deze ook veranderen. Het liefst natuurlijk naar iets positiefs!

Tijdens het ophalen van een herinnering klop je op verschillende punten op je lichaam, terwijl je in contact blijft met alle gedachten en gevoelens die bij deze herinnering horen. Je duikt even kort weer in deze pijn terwijl je heel iets anders doet. Het resultaat is dan dat je deze oude herinnering op een niet stressvolle manier opslaat.

Je kunt na de sessie je nog wel herinneren dat je een probleem had, maar de emoties en fysieke reacties die ermee gepaard gingen zijn verdwenen, de lading is er af.

Sommige problemen zijn na 1 sessie weg en andere problemen kosten een aantal sessies of moeten gedurende een bepaalde periode door dagelijks zelf te kloppen langzaam hun lading gaan verliezen.

Met kinderen gaat dit heel snel. Vandaar dat we deze techniek ook graag bij hen toepassen.

emotional freedom techniques hoofdmanager.nl

Welke problemen kun je met EFT aanpakken?

  • Enkelvoudig angsten/situaties/problemen
  • Leer/prestatie problematiek
  • Zelfbeeld problematiek/ niet lekker in je vel zitten
  • Trauma ervaringen

Met EFT ga je dus even helemaal terug naar de ervaring van niet afgemaakte gevoelens en emoties. Door dan EFT toe te passen ga je opluchting ervaren. Voor kinderen is het een openbaring om hun hele hart te mogen luchten zonder dat iets afgezwakt wordt.

Door het probleem in al zijn aspecten te bekijken en te doorleven komt het lichaam tot rust en ontstaat er een diepe ontspanning. Vanuit die ontspanning wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam zonder moeite geactiveerd.

 Omdat de persoon die EFT ondergaat echt zelf iets doet en de regie heeft, geeft dat een enorme boost aan zelfvertrouwen. Kinderen voelen ook echt dat ze regie krijgen over hun eigen brein.

Vertel je vrienden over ons


Blijf geïnformeerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

>