Ik Leer Leren
 • Home
 • /
 • MatriXmethode

     Herken je dit

 • Heb je moeite met lezen, het onthouden van de tafels of het leren klokkijken?
 • Haal je letters en cijfers door elkaar?
 • Heb je moeite om je te concentreren?
 • Ben je ergens bang voor; bijvoorbeeld voor dieren, het donker of onweer?
 • Wordt je gepest?
 • Word je boos als iets niet lukt?
 • Heb je last van buikpijn als je iets nieuws gaat doen?
 • Heb je slaapproblemen?
 • Heb je iets naars mee gemaakt en wil je van dat nare gevoel af?
 • Ervaar je stress?

MatriXcoaching

De MatriXmethode is een effectieve gesprekstechniek die bedacht en ontwikkeld is door Ingrid Stoop. Door het stellen van specifieke vragen gericht op de eigen beleving, ontdekt iemand zelf een oplossing voor het probleem en kan deze direct worden toegepast. De regie ligt dus volledig bij de klant zelf; je bent dus de baas over je eigen brein.


Het fijne aan de MatriXmethode is dat je niets hoeft te vertellen over inhoud of oorzaak van het probleem. De kracht van deze methode zit hem namelijk in de verbeelding. Het gaat om het onderzoeken en vervangen van een strategie die niet (meer) werkt. Het probleem wordt bij de kern aangepakt, waardoor het effect blijvend is. 

Mentale problemen

MatriXcoaching kan worden toegepast bij IQ gerelateerde hulpvragen als “volle hoofden”, “concentratieproblemen” en “moeite met het automatiseren van informatie”. Daarnaast is de MatriXmethode ook in te zetten bij EQ gerelateerde hulpvragen als “negatieve emoties”, “onverwerkte trauma’s”, “angsten” en “onverklaarbare pijnklachten”.  

Volle hoofden

Iedereen heeft een eigen manier om informatie in het hoofd op te slaan. Vaak gaat dit goed, maar soms lukt dit minder goed. Informatie wordt in zo’n geval niet op een handige manier opgeslagen, waardoor je het niet makkelijk en snel kunt terugvinden. Hier kan je last van hebben. Men kan dan omschrijvingen geven als “ik voel me moe in mijn hoofd”, “er kan echt niks meer bij” of “ik vergeet van alles”. Dit kan een gevoel van onrust geven of concentratieproblemen veroorzaken.

Met de MatriXmethode wordt door het zogeheten “hoofd opruimen” de informatie geordend en op een zelfgekozen plek opnieuw opgeslagen. We bewaren wat goed werkt, wat niet meer nodig is gaat weg en we passen de strategieën aan die niet (meer) werken. Hierdoor kan de informatie weer makkelijk worden teruggevonden, gaat het leren beter en zit je weer lekkerder in je vel. 

Leren HOE te leren

Kinderen moeten veel leren op school. Er wordt ze verteld WAT en WANEER ze iets moeten leren, maar HOE ze dat moeten doen, wordt ze niet verteld. Met de MatriXmethode wordt er een handige ordening in het hoofd gemaakt, waardoor basisinformatie, zoals het alfabet, getallen, dagen van de week, tafels etc., opnieuw wordt opgeslagen. Het kind leert handige strategieën om nieuwe informatie op een zelf gekozen plek op te slaan. De coaching is erop gericht dat het kind de MatriXmethode in het vervolg ook zelf kan toepassen. 

Emotionele problemenAan veel van onze ervaringen die we in de loop van ons leven opdoen is een emotie verbonden. Vaak is deze emotie positief, maar als het een negatieve emotie is, hebben we er vaak last van. Vooral als er zich iets soortgelijks voordoet. Met de MatriXmethode wordt de beleving van een negatieve emotie omgezet in een neutrale/positieve emotie. Je bepaalt zelf hoe je het hebben wilt en je krijgt handvaten mee, zodat je dit in de toekomst zelf kunt toepassen. 

Vertel je vrienden over ons


Blijf geïnformeerd

Abonneer je op onze nieuwsbrief

>